108 szemes matt térkép jáspis mala

A mala a buddhista imafüzér, ami a mantrák (imák) számlálására szolgál. A hagyományos mala 108 szemből áll.

Miért 108?

A buddhisták szerint a 108 szakrális jelentőségű, és a két legfontosabb Istenség, Avalókitésvara és Tara 108 nevére utal, de 108 részre osztják fel Buddha lábnyomát is.

A következő számítás eredménye is 108; 6x3x2x3, melyben

  • a 6-os az emberi érzékeket (gondolkodás, ízlelés, érintés, hallás, szaglás, látás)-,
  • a 3-as a három időt (múlt, jelen, jövő)-,
  • a 2-es a szív, az elme és a szándék állapotát (tiszta vagy tisztátalan)-,
  • az utolsó 3-as pedig tudatunk három "szennyeződésére" utal (vágyakozás, gyűlölet, tudatlanság).

Minden malában található egy guru szem, ez a megvilágosodást jelenti. Az imákat innen indítjuk, majd mikor körbeérünk, fontos, hogy ne ugorjunk át rajta, hanem visszafelé haladjunk tovább. Előfordulnak olyan malák is, melyekben három osztószem van. Ez a három eltérő szem Buddha, Dharma (Tan) és Szangha (közösség) hármasát szimbolizálják.

TÉRKÉP JÁSPIS

Az ókorban a jáspis szót gyakorlatilag a kvarcra alkalmazták, tehát minden kvarckristály jáspis elnevezést kapott. Az igazi jáspisról tudjuk, hogy Egyiptomban amuletteket, szkarabeuszokat faragtak belőle. A hiedelem szerint Jeruzsálem is jáspiskő alapokra épült, az orok szerencse reményében. A középkorban a harcosok kövének tartották, a monda szerint Siegfried kardjának a markolatába is egy jáspist foglaltak.

"A nagy görcsoldó", mindenféle görcsöt képes oldani. Gyomor-bélrendszerre hat elsősorban. Vese-hólyag panaszok esetén gyors segítség a görcsoldó hatása által. A vércukorszintet harmonizálja. Menstruációs panaszok, vérzés esetén is áldásos a hatása. Méregtelenít (zöld). Élénkít, energetizál (vörös). Erősíti az immunrendszert (sárga). Enyhíti az epilepsziás görcsöket.

Fokozza az aktivitást, a kitartást, a harcos természetünket erősíti. Bátorságot és erőt ad a konfliktusaink felvállalásához. Segít leküzdeni az akadályokat és elérni a céljainkat. A vörös jáspis a legdinamikusabb: újult életerőt ad. A sárga jáspis a legnyugodtabb: a kitartásunkat erősíti. A zöld megnyugtat, elősegíti a kiegyensúlyozottságot.

6 800 Ft