Ásványok A-Z

2021.09.01

Folyamatosan frissül! :)

Ez egy átfogó útmutató az ásványok, kristályok, kövek és drágakövek spirituális és gyógyító tulajdonságairól.

FONTOS!

Az ékszerek leírásában az ásványok feltételezett hatásai szerepelnek, melyeket ásványokkal foglalkozó könyvekből, weboldalakról és saját tapasztalatimból gyűjtöttem össze, de tudományosan nem bizonyítottak. Az ásványok feltételezett hatásai nem váltják ki és nem helyettesítik a hagyományos orvosi kezeléseket, a belőlük készült ékszerek nem minősülnek terápiás kezelésnek, ezért bármilyen betegség esetén mindenképpen forduljanak a megfelelő orvoshoz, kérjenek orvosi segítséget.


ACHÁT

(színtelen, tejszerű fehér, szürke, kék, zöld, rózsaszín, barna, gyakran mesterségesen színezett)

Az achátok leföldelő kövek: érzelmi, fizikai és intellektuális egyensúlyt teremtenek. Összhangba hozza a jint és a jangot, a pozitív és a negatív energiákat. Enyhülést ad és nyugtat.

A szeretet, a bőség, a szerencse és a harmónia köve. Gyógyítja a szem, a gyomor és a méh problémáit, megtisztítja a nyirokrendszert és a hasnyálmirigyet, valamint erősíti az ereket. 

Finoman elősegíti önmagunk elfogadását, ezáltal erősíti az önbizalmat. Felhívja a figyelmünket azokra a dolgokra, amik megakadályozzák, hogy minden tekintetben jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Növeli a szellemi tevékenységet, fejleszti a figyelmet, összpontosítást, ezáltal könnyebben találjuk meg a gyakorlati megoldásokat. Az achát segít abban, hogy kiálljunk az igazunk mellett.

Segít a negatív beállítottságon és a szívfájdalmon. Csillapítja az elfojtott haragot, táplálja a szeretetet és a bátorságot az újrakezdéshez. Biztonságérzetet kelt.

Elnyeli és átalakítja a negatív energiákat. Erősíti a tisztánlátást és az emberismeretet. Segíti a félelmek feldolgozását.

Az achát már az ókorban ismert és gyakran alkalmazott kő volt. Indiában, Nepálban és Tibetben védő és szerencsehozó amulettként viselték. Kisgyermekeknél szintén amulettként használták, ami a hiedelmek szerint megvédte őket a balesetektől.

A következő színeknek egyedi tulajdonságaik is vannak:

Zöld achát: növeli a szellemi és az érzelmi rugalmasságot, erősíti a döntéshozatalt. Segít a nézeteltéréseket tisztázni.

Rózsaszín achát: elmélyíti a szeretetet a szülő és a gyermek között.

Botswanai achát: segít a problémák megoldásában, a kreativitásunk felfedezését. Oldja az elfojtást. Segíti a szervezetben az oxigén felszívódását.

Csíkos achát: a gazdagság, a szerencse és a nyugalom köve. Stabilitást és egyensúlyt teremt az életben.

Fekete achát: földelő és védő kő. Békét és belső erőt hoz, enyhíti a bánatot.


AKVAMARIN

(zöldeskék)

A bátorság köve. Nyugtató energiái csökkentik a stressz és lecsillapítják az elmét. Harmóniát teremt a környezetében és véd a szennyező anyagok ellen.

A megtisztulás, a meditáció, a nyugalom és a béke köve. Gyógyítja a torokfájást, a duzzadt mirigyeket és a pajzsmirigy -problémákat.

Elsősorban az érzékeny emberek ásványa. Felébreszti másokban a toleranciát, legyőzi az előítéletet.

Megnyugtatja az elmét. Megkönnyíti a lezárást-befejezést. A kommunikációt megnehezítő blokkokat oldja, fejleszti az önkifejezést. Enyhíti a félelmet és fokozza az érzékenységet.

Élesebbé teszi a megérzést. Védi az aurát és összehangolja a csakrákat és a fizikai és spirituális testet. A béke és a vidámság köve. A tengeri utazók védelmezője. Lelkileg egyensúlyba hoz, bátorságot ad viselőjének.

Enyhíti az összes légúti panaszt, tisztítja a légutakat és a mellüregeket. Különösen jó hatású a szénanáthában, de más allergiás betegségekben is hatásos. Csökkenti az idegi eredetű fájdalmakat.


AMAZONIT

(kék, zöld)

Az amazonitnak erőteljes a szűrő szerepe, véd az elektromágneses szennyeződés ellen.

A becsület, a kommunikáció, a bizalom és a tisztaság köve. Csontritkulás, fogszuvasodás, kalciumhiány és izomgörcsök esetén is hasznos.

Megszűri az agyon áthaladó információkat és ezeket megérzéssel kombinálja. Megnyugtatja az agyat és az idegrendszert, elősegíti az optimális egészséget. Egyensúlyban tartja a férfi és a női energiákat. Segít figyelembe venni az eltérő nézőpontokat.

Enyhíti az érzelmi megrázkódtatást, csökkenti az aggódást és a félelemérzetet. Eloszlatja a negatív energiát és az elkeseredést.

Gyógyítja és megnyitja a szív- és a torok csakrát. Támogatja a szeretetteljes kommunikációt. Utat enged a megérzéseknek. Szétoszlatja a negatív energiákat és az idegrendszeren belüli blokkokat.

Oldja az izomgörcsöket. Menstruációs görcsök idején is számíthatunk a kő természetes segítség nyújtására, mivel a köldökcsakra környéki fájdalmak enyhítésére is alkalmas.


AMETISZT

(bíbortól a levendula színig)

Rendkívül hatékony és védelmező kő; a stressz enyhítésére, a hangulatváltozások kiegyensúlyozására, az álmatlanság kezelésére és a fájdalom csökkentésére. Véd az asztrális támadás ellen és az energiát szeretetté alakítja. Természetes nyugtató, blokkolja a negatív környezeti energiákat. Erős tisztító és gyógyító képességei vannak. Tudattisztító, józanító hatással van a mértéktelenségre és a káros szenvedélyekre. Jó útra tereli az embert, támogatja a megfontoltságot.

Attól függően, hogy mire van szüksége, nyugtatja vagy serkenti az agyat. Nyugtatja a vívódót. Segít, hogy kevésbé legyünk szétszórtak és hogy tisztában legyünk a képességeinkkel. Megkönnyíti a döntéshozatalt. Megszünteti az agy hiperaktivitása okozta álmatlanságot és véd az ismétlődő rémálmok ellen. Fokozza az emlékező képességet, fejleszti az eltökéltséget és elősegíti, hogy emlékezzünk és megértsük álmainkat.

Az ametiszt egyensúlyt teremt mindenben. Fejleszti az érzelmi kiegyensúlyozottságot, elűzi a haragot, a dühöt, a félelmet és az aggódást. Enyhíti a szomorúságot és a bánatot. Fejleszti az önzetlenséget. Működésbe hozza a megérzést. A béke köve, kibékít önmagunkkal. Segíti a meditációt.

Serkenti a hormon képződést. Erősíti a tisztító és kiválasztó szerveket, valamint az immunrendszert. Enyhíti a fejfájást és oldja a feszültséget. Gyógyítja a tüdő és bőrbetegségeket. Megszünteti az álmatlanságot és nyugodt alvást biztosít. Tisztítja az aurát, átalakítja a negatív energiát.


ANGELIT

(kék és fehér, néhol vörössel pöttyözött)

A tudat egyik köve. A békét és a testvériséget jelképezi. Elmélyíti a ráhangolódást, erősíti az érzékelést. Védelmet biztosít a környezet és a test számára is.

A kreativitás, a belső vezetés, a hit és az asztrális utazás köveként tartják számon. Hasznos a pajzsmirigy kezelésére, a súly csökkentésére és a fejfájás enyhítésére. 

Az angelit támogatást nyújt ahhoz, hogy megmondjuk a véleményünket. Segít abban, hogy elfogadóbbak legyünk, főleg azzal szemben, amin úgysem tudunk változtatni. Csillapítja a pszichológiai fájdalmat és semlegesíti a kegyetlenséget.

Megkönnyíti az asztrológiai és matematikai összefüggések megértését. Lehetővé teszi az agy telepatikus kapcsolattartását.

Az angelit csupa könyörület. A fájdalmat és a rendellenességet gyógyítja. A békesség és a nyugodtság érzését biztosítja. Segít kapcsolatba kerülni az egyetemes tudással és növeli a tudatot. Megkönnyíti az újjászületés folyamatát és gyorsítja a gyógyulást.

Lábfejen alkalmazva oldja a meridiánok és az energiaáramlás blokkjait. Csillapítja a gyulladás, egyensúlyba hozza a pajzsmirigyet. Helyreállítja a szövetek és a véredények állapotát, egyensúlyt teremt a test folyadék áramlásában. Segít az optimális testsúly kialakításában és megőrzésében.


APATIT

(sárga, zöld, szürke, kék, fehér, bíbor, barna, vöröses barna, lila)

Folyamatokat elindító tulajdonságokkal rendelkezik. A megnyilatkozások köve. Minden szinten segíti a kommunikációt és az önkifejezést.

A kommunikáció és a nyilvános beszéd köve. Úgy gondolják, hogy segít a torok rendellenességeinek és betegségeinek gyógyításában.

Növeli az eltökéltséget, nyitottságra ösztönöz. Megszünteti a tartózkodást és az elhidegülést. Serkenti a kreativitást és az értelme, elsimítja a zűrzavart. Enyhíti a szomorúságot, a búskomorságot és a haragot. Mérsékli az ingerlékenységet, ellensúlyozza az érzelmi kimerültséget.

Gyógyítja a csontokat, jótékonyan hat a porcokra, csontokra, fogakra. Enyhíti az ízületi gyulladást. Elfojtja az éhségérzetet és egészséges táplálkozásra sarkall. Csillapítja a hiperaktivitást.

Kék apatit: Megkönnyíti a nyilvánosság előtti beszédet, elősegíti a kommunikációt, jótékonyan hat a szívre és az érzelmi rendellenességekre.

Zöld apatit: A bőség, a nyugalom és az újjáélesztés köve. Együttműködik a szívcsakrával, megtisztítja és összehangolja a csakrákat.

Sárga apatit: Gondoskodik a szervezet tisztaságáról. Eltávolítja a megrekedt energiát. Jótékonyan hat a krónikus fáradtságra, a búskomorságra és a depresszióra.


ARAGONIT

(fehér, sárga, aranyzöld, kék, barna)

Egyensúlyban tartja és földeli a fizikai energiákat. Türelemre és elfogadásra tanít. Ellensúlyozza a túlérzékenységet. Fokozzák a fegyelmet és a megbízhatóságot. Gyakorlatiasabbá teszi az életszemléletet.

Az igazság, a megértés és az ápolás köve. Növeli az energiát és az önbizalmat, és enyhíti a szorongást.

Segít az éppen elvégzendő feladatra összpontosítani figyelmünket. Gondolkodásmódunkat rugalmassá és megértővé teszi. Felfedi a problémák és a helyzetek okait.

Az aragonit elűzi a haragot és az érzelmi stresszt, erőt és támogatást biztosít. Nyugtat és kiegyensúlyoz, helyreállítja a harmóniát, a fizikai testet energiával tölti fel.

Lehetővé teszi, hogy kényelmesen és jól érezzük magunkat a saját testünkben. Stabilizál, amely a testen belül földel és teremt egyensúlyt. Felmelegíti a végtagokat azzal, hogy a testen keresztül energiával látja el őket. Jótékonyan hat a megfázásra. Gyógyítja a csontokat, helyreállítja a porcokat és enyhíti a fájdalmat.


AVENTURIN

(zöld, kék, vörös, barna/sárga, rózsaszín)

Az életben való boldogulás köve. Feszültségmentesíti és kedvezőre fordítja a negatív helyzeteket.

Megerősíti a vezetői képességeket és a döntéshozatalt. Erősíti a könyörületet és az empátiát. Stabilizálja a lelki állapotot, serkenti a felfogóképességet és fokozza a kreativitást. Csillapítja a haragot és az ingerültséget. Elősegíti a fájó érzelmek gyógyulását.

Fokozza a teljes harmónia érzését. Egyensúlyba hozza a férfi- és női energiát és elősegíti a szív regenerációját. Véd az "energiavámpírok" ellen.

Hasznára van a kötőszövetnek és az idegrendszernek. Egyensúlyban tartja a vérnyomást, csökkenti a koleszterin szintet. Gyulladáscsökkentő hatása van, gyógyítja a bőrproblémákat, csillapítja az allergiás tüneteket és a migrénes fejfájást.

Kék aventurin: hatékony szellemi gyógyító

Zöld aventurin: vigaszt nyújt, védi és gyógyítja a szívet.

Rózsaszín aventurin: a jó közérzet, a nyugalom és az egyensúly köve. Ösztönzi a kreativitást, feltölti az életvágyat, segíti az élet ünneplését, és lehetővé teszi, hogy kegyesen kezeljük a nehéz helyzeteket.

Vörös aventurin: az önbizalom, az útmutatás és az életerő köve. Elősegíti a bűntudat megszabadulását, az ego eltávolítását, valamint az endokrin, immun- és mozgásszervi rendszerek működését.

Sárga aventurin: a kreativitás és az egyensúly köve. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, segít a migrénben, az allergiában és az arcüreg-problémákban, és lehetővé teszi a bánat és a szenvedés felszabadulását.


AZURIT

(mélykék)

Magasabb szintre emeli a tudatot és nagyobb irányítást biztosít a spirituális világ felfedezésében. Gyógyító hatása erőteljes, megkönnyíti annak a megértését, hogy az elme és az érzelmek milyen mértékben befolyásolják a testi egészséget.

A pszichés tudatosság és készségek, az intuíció, a meditáció és az energiaáramlás köve. Fokozza a kreativitást és inspirációt ad.

Világossá teszi a véleményt, új távlatokat nyit és kiszélesíti a gondolkodásmódot. Oldja a kommunikációs blokkokat, serkenti az emlékezetet. Az ismeretlen megismerésére ösztönöz.

Eloszlatja a stresszt, az aggódást, a bánatot és a szomorúságot, derűsebbé teszi az érzelmeket. Megnyugtatja az idegeskedőt és bátorítja a tartózkodót.

Jótékonyan hat a torok problémákra és az ízületi gyulladásra. Segíti az embrió fejlődését a méhben. Szellemi gyógyító és stresszoldó.


BAMBUSZ

(barna, sokszor színezik)

A hosszú élet, az újrakezdés és az egészség szimbóluma.

A világ leggyorsabban fejlődő növénye. Az életben a harmóniát és az egyensúlyt képviseli. A keleti kultúrákban a jó szerencse szimbóluma.


BERILL

(rózsaszín, aranyszínű, sárga, zöld, fehér, kék)

A berill megtanít arra, hogy csak azt tegyük meg, amit valóban szükséges. Segít megbirkózni a stresszel teli élettel és a felesleges terhekkel. A tisztaságot jelképezi.

A védelem, a kreativitás és az életerő köve. A máj- és szembetegségek kezelésére szolgál, elősegíti a szürkehályog és a lepra gyógyulását, és csillapítja az asztmát.

Fokozza a bátorságot, oldja a stresszt és megnyugtatja az elmét. Hozzájárul a pozitív szemléletmód kialakulásához. Csökkenti az aggódást.

Morganit (rózsaszín berill): vonzza és életben tartja a szerelmet. Szeretettel hatja át a gondolatainkat és cselekedeteinket. Csillapítja a stresszt az életünkben, jótékonyan hat az idegrendszerre. Tudatosítja bennünk a lélek eddig elhanyagolt szükségleteit. A nyugalom, az öröm és a belső erő köve. Elősegíti az új vállalkozások fejlődését és ösztönzi a méltányos bánásmódot az üzleti ügyletekben.

Bixbit (vörös berill): megnyitja és energiával tölti fel az alap csakrákat.

Kék berill: Az egyensúly, az együttérzés és a bátorság köve. Optimizmust hoz, segít a méregtelenítésben és eltávolítja a zavaró tényezőket.

Zöld berill: A pozitivitás, a remény és az isteni szeretet köve. Családi békét hoz, gyógyítja a szívkárosodást és segíti az információk felszívódását.


BOROSTYÁN

(aranybarna vagy -sárga, mesterségesen színezik zöldre is)

Valójában nem kristály, hanem fagyanta, amely megszilárdult és megkövült. Szoros a kapcsolata a földdel és a magasabb rendű energiák számára földelést biztosít.

Erőteljes gyógyító és tisztító: kivonja a rendellenességet a testből. Tisztítja a környezetet és a csakrákat. Elnyeli a negatív energiákat és átalakítja pozitív erőkké, amelyek serkentik a szervezet öngyógyítását.

Hatékony védelmező. Stabilitást hoz az életbe, hajtóerőt biztosít a terveink eléréséhez. Segít semlegesíteni a depresszióra való hajlamot.

A borostyán betegségeket von ki a szervezetből, gyógyítja és tisztítja az embert. Hatásos a torok betegségeinek, köztük a golyva kezelésére, a nyálkahártya erősítésére és az ízületi fájdalmak enyhítésére.

Serkenti az elmét, előmozdítja a pozitív gondolkodásmódot. Egyensúlyt teremt, türelmessé tesz. Békességet teremt bennünk és erősíti az önbizalmat. Fejleszti az önzetlenséget, a bölcsességet.

Fizikai szinten életerővel itatja át a testet. Segít, hogy a szervezet visszanyerje az egyensúlyát és önmagát gyógyítsa. Csillapítja a stresszt.


CITRIN

(sárgától a sárgásbarnáig vagy füstösszürkés)

Hatékonyan tisztít és regenerál. A Nap erejét hordozza, meleget és energiát ad, nagyon kreatív. Sosem kell tisztítani. Elnyeli, átalakítja, szétszórja és földeli a negatív energiákat.Védelmezi az aurát, tisztítja a csakrákat.

A gazdagságot hozó ásványok közé tartozik. Boldog, nagylelkű kő. Arra ösztönöz, hogy megosszuk másokkal azt, amink van. Megvan ahhoz az ereje, hogy örömben részesítse azokat, akik fogékonyak erre az érzésre.

Növeli az önérzetet és az önbizalmat. Hangsúlyozza az egyéniséget, fejleszti az eltökéltséget, serkenti a kreativitást és segíti az önkifejezést.Lehetővé teszi, hogy haladjunk előre, ne pedig a múlton rágódjunk.

Növeli a figyelem-összpontosítást, az elme újjá születik tőle. Legyőzi a depressziót, a félelmeket és a fóbiákat. Elősegíti a belső nyugalmat. Fokozza az életörömöt. Legyőzi a felelősségtől való félelmet és megállítja a haragot.

Energiával tölt fel és megerősíti a fizikai testet. A citrin felpezsdíti az életkedvet, megtisztítja a csakrákat, növeli az önbecsülést és az önbizalmat. Örömet és lelkesedést közvetít. A citrint vese- és hólyagfertőzések kezelésére használják.


CSAROIT

(lila)

Kiváló kő a védelemhez és a gyógyításhoz. Elősegíti a test megerősítését.

Az átalakulás köve. Lélekkő, amely legyőzi a félelmet. Mélyreható fizikai-érzelmi gyógyulást idéz elő. Hozzájárul ahhoz, hogy a jelen pillanatot tökéletesnek fogadjuk el. Megkönnyíti mások elfogadását. Felszabadítja a mélyen gyökerező félelmeket és különösen hasznos az ellenállás leküzdéséhez. Belső energiával ruház fel és csökkenti a stresszt és az aggódást.

Serkenti a felfogó és az elemzőképességet és a gyors döntéshozatalt.

Támogatja az emberi cselekedeteket. Megnyitja és egyensúlyba hozza a korona csakrát. Jó meglátásokat sugall az előző életekről és útmutatást nyújt ahhoz, hogy miként tehetünk eleget a karmánknak.

A negatív energiát gyógyítóvá alakítja át, a rendellenességet pedig jóllétté változtatja. A kimerült testet újra energiával tölti fel. Jótékonyan hat a szemre, a szívre, a májra és a hasnyálmirigyre. Enyhíti a görcsöket, fájásokat és fájdalmakat. Hatására mélyen alszunk, intenzíven álmodunk.


FAACHÁT

(színtelen, barna, zöld)

Az ápolás, a biztonság és a stabilizáció köve. Erőt ad a kellemetlen helyzetek leküzdéséhez, és kiváló kő a növények egészségének javításához.

A bőség köveként ismert, gazdagságot és teljességet hoz az élet minden területén. Ez az ásvány (mind belül, mind kívül) békés környezetet teremt. Segít, hogy élvezzünk minden pillanatot. Különösen a növényekkel van nagyon erős kapcsolata, lehetővé teszi, hogy szót értsünk velük.

Bárhogy is használjuk, ez az achát lassan dolgozik és időbe telik, amíg teljes mértékben kifejti hatását.

Támogatást ad, hogy a küzdelmes és zűrzavaros időszakokban se billenjünk ki az egyensúlyunkból és stabilitást biztosít. Kitartóvá tesz.

Arra ösztönöz, hogy az idő múlásával se veszítsük el a kapcsolatot a gyökereinkkel. Megnyitja és összehangolja a csakrákat.

Jótékonyan hat azokra a problémákra, amelyeket a csakrák kiegyensúlyozatlanságai okoznak. A testen belül együtt rezeg mindennel, ami ágszerű, például az erekkel és az idegekkel. Serkenti a keringési rendszert. Gondoskodik a fájdalom enyhüléséről.


FLUORIT

(színtelen, kék, zöld, sárga, bíbor, barna)

Őrli az energiát, csökkenti a fájdalmat és segít a légzőszervi problémák, ízületi gyulladás és bőrproblémák gyógyításában.

Fokozottan védelmező ásvány, különösen pszichikai szinten. Segít felismerni és kizárni a lelki manipulációt. Eltávolítja a negatív energiákat és a stressz minden fajtáját. A legjobb kristály a rendezetlenség bármely formájának megszüntetésére.

Fokozza az intuitív képességeket. Növeli a magabiztosságot és az ügyességet. Szétoszlatja az illúziókat és felfedi az igazságot. A tanulás kitűnő segítője, növeli a figyelem-összpontosítást, megkönnyíti a gyors gondolkodást.

Hatékony gyógyító eszköz, elbánik a fertőzésekkel és a rendellenességekkel. Regenerálja a bőrt és a nyálkahártyát, főként a légutakban. Jó hatással van a megfázásra és az influenzára.

Kék fluorit: növeli a kreativitást, a fegyelmezett gondolkodást. Lecsillapítja vagy újjáéleszti az energiát, annak megfelelően, hogy mire van szükségünk.

Zöld fluorit: hatékonyan nyeli el a negatív energiákat. A tudatalattiból a felszínre hozza az információkat.

Ibolya fluorit: stimulálja a harmadik szemet. Hasznos a csontok, a csontvelő gyógykezelésében.

Sárga fluorit: növeli a kreativitást. Támogatja az intellektuális tevékenységeket. Eltávolítja a méreganyagokat.


HEGYIKRISTÁLY

(színtelen)

A leghatékonyabb gyógyító és energia felerősítő ásvány. Elnyeli, tárolja, felszabadítja és szabályozza az energiát. Mindig annak az energiának a rezgésszintjén fejti ki hatását, amely nélkülözhetetlen a gyógyulásunkhoz. Az energiát a lehető legtökéletesebb állapotban hasznosítja.

Tisztítja és erősíti a szerveket, mélyrehatóan megtisztítja a lelket.

Tartalmaz minden lehetséges színt, a hegyikristály a létezés minden szintjén kifejti hatását. El tudja oszlatni a karmikus magokat. Kiszűri a zavaró tényezőket.

Segíti az összpontosítást és felszabadítja az emlékeket. Harmonizálja a hormonrendszert.

Elűzi a félelmeket, ezáltal megszűnnek a rémálmok. Elvezeti a negatív energiákat. Számtalan kultúrában használták varázslásra, jóslásokhoz és gyógyításra.


HELIOTROP

(vörös-zöld)

Kitűnő vértisztító és erőteljes a gyógyító hatása. Száműzi a gonoszságot és a negativitást. Fokozza az intuíciót, növeli a kreativitást. Védelmet nyújt, távol tartja a nemkívánatos hatásokat.

Bátorságot ad és megtanít arra, hogyan tartsuk távol magunkat a veszélyes helyzetektől.

Megnyugtatja az elmét, eloszlatja a zűrzavart és erősíti a döntéshozási folyamatot. Újjáéleszti az elmét, ha szellemileg kimerültek vagyunk. Segít alkalmazkodni a rendkívüli körülményekhez.

Csökkenti az ingerlékenységet, az agresszivitást és a türelmetlenséget.

Energiatisztító és immunerősítő. Tisztítja a vért és eltávolítja a mérgeket. Helyreállítja az optimális energia állapotunkat.

A neve görögül "napfordulót" jelent. Már az ókorban dokumentálták nagyon erős gyógyító hatását. A középkorban vérjáspisként említik mint a mérgezések, fertőzések gyógymódját.


HEMATIT

(ezüst, vörös)

A földelő- és védőhatása jelentős. Megteremti a test, a szellem és a lélek harmóniáját. Megszünteti a negativitást. Újrateremti a test nyugalmát és harmóniáját.

Támogatja a bátortalan nőket, növeli az önérzetet és a túlélő képességet, fokozza az akaraterőt és a megbízhatóságot. Segít a kényszerek legyőzésében. Hatékonyan kezeli a mértéktelenség minden fajtáját. Segít, hogy beletörődjünk a hibákba és ne szerencsétlenségként fogjuk fel azokat.

Javítja a figyelem-összpontosítást és a lényeglátást. Erősíti az emlékezetet. Segít megoldani a problémákat.

Újraszervezi, erősíti és szabályozza a vérellátást. Jótékonyan hat az aggodalmaskodásra és az álmatlanságra.

Életminőség-javító. Segít beleállni a saját életünkbe. A túlélési képességeket fejleszti. Elevenséget és dinamizmust hoz az életünkbe. Segít a szenvedélybetegségek leküzdésében is. Javítja az összpontosítást, erősíti az emlékezetet.

Szivárvány hematit: az egyensúly, a tisztaság és a béke köve. Elősegíti a törött csontok, alvászavarok, emésztési problémák, vérszegénység és görcsök gyógyulását. 


HOLDKŐ

(fehér, krémszínű, sárga, kék, zöld)

Az új kezdet köve. Erősen kötődik a Holdhoz és a megérzéshez. Ahogyan a Hold, ez az ásvány is arra emlékeztet bennünket, hogy miként a Hold is dagad és fogy, ugyanúgy minden a változás körforgásának a része. Csillapítja az érzelmeket.

Fokozza a megérzést és az empátiát Segíti a különleges képességeink elfogadását.

Tele van befogadó, női energiával. Kiegyensúlyozza a férfi-női energiákat. Képessé tesz arra, hogy lehetetlen helyzetekben is feltaláljuk magunkat. Csillapítja az érzelmi bizonytalanságot és a stresszt, stabilizálja az érzelmeket. Fejleszti az érzelmi intelligenciát. Mélyreható érzelmi gyógyulást tesz lehetővé.

Enyhíti a menstruációval összefüggő rendellenességeket. Kiegyensúlyozza a hormonrendszert. Hasznos sokkos esetekben és használható hiperaktív gyerekek megnyugtatására is.

A holdkőnek lágy,harmonikus rezgése van, ezért ne tegyük ki a napra, hanem a telihold fényével töltsük.

Az új kezdetek köve, amely elősegíti a belső növekedést és erőt. Kiegyensúlyozza a hormonokat, enyhíti a PMS tüneteit, valamint a terhesség és a szoptatás problémáit.


HOWLIT

(zöld,fehér, kék, gyakran mesterségesen színezett)

A megnyugvás, a türelem és az önzetlenség köve. Enyhíti az álmatlanságot, segít emlékezni az álmokra és enyhíti a szorongást. Felkészíti az elmét a bölcsesség és az ösztönös megérzések befogadására.

Türelemre tanít, valamint segít megfékezni a haragot. Erősíti a pozitív jellemvonásokat. Erősíti az emlékezetet és serkenti a tudásszomjat.

Megnyugtatja a zavaros érzelmeket. Egyensúlyban tartja a szervezetben a kalcium szintet, jótékonyan hat a fogakra, csontokra. Mindenféle görcs oldását segíti, legyen szó testi vagy lelki görcsökről. Serkenti az anyagcserét, segít a fogyásban. Segíti a koleszterin lebomlását, harmonizálja a vércukorháztartást.

Kék howlit: segíti az álmok visszaidézését. 


IOLIT

(szürke, ibolyakék, kék, sárga)

Az iolit a hatalom, a belső erő, az önbizalom és a vezető köve. Támogatja a máj méregtelenítését és regenerálódását, valamint enyhíti a migrént. Erőssé teszi a szervezetet.

A látomás köve, elmélyíti a kapcsolatot a belső tudással. Új energiával látja el az aurát.

Segít a megértésben, lehetővé teszi, hogy az igazi önmagunkat mutathassuk meg és megszabadít a környezetünk elvárásaitól.

Tisztítja a gondolatformákat.

Feloldja a kapcsolatokon belüli nézeteltéréseket és megszünteti a kölcsönös függőséget a párkapcsolatban.


JADE

(zöld, narancssárga, barna, kék, kékeszöld, krémszínű, levendulakék, vörös, fehér)

A tisztaság és a nyugalom jelképe. Növeli és táplálja a szeretetet. Védelmet nyújt, távol tartja az ártalmakat. Vonzza a szerencsét és a barátságot.

A stabilitás, a termékenység, a harmónia és az egyensúly köve. Segíti az öngyógyító folyamatokat.

Megszabadít a negatív gondolatoktól és nyugtatja az elmét. Megszünteti az ingerlékenységet.

Segíti a szervezet szűrőrendszerét, kezeli a vese- és mellékvese -problémákat, és eltávolítja a méreganyagokat. Fokozza a termékenységet, segítséget jelent a szülésnél.

Kék/kékeszöld jade: a béke és az elmélkedés jelképe. Belső nyugalmat és türelmet biztosít.

Barna jade: kényelmet és megbízhatóságot ad. Segít alkalmazkodni az új környezethez.

Zöld jade: nyugtatja az idegrendszert. A megromlott kapcsolatokat harmonikusabbá teszi.

Levendulakék jade: csillapítja az érzelmi sérülést és a traumát, belső békét teremt. Éleslátásra és józanságra tanít. Megtanít felállítani a határokat.

Narancssárga jade: energiával tölt fel és finoman ösztönöz. Örömet ad és arra tanít, hogy mindannyian szoros kapcsolatban állunk egymással.

Vörös jade: a legszenvedélyesebb és a leginkább ösztönző jade. Csillapítja a haragot, oldja a feszültséget.

Fehér jade: a leghasznosabb útra tereli az energiát. Megszűri a zavarokat, segíti a döntéshozást és vonzza a megfelelő információkat.

Sárga jade: energiával tölt fel és ösztönöz, örömöt és boldogságot hoz.


JÁSPIS

(vörös, barna, sárga, zöld, kék, bíbor)

A legkiválóbb gondoskodó kő. A stresszes időkben életben tart és támogat, nyugalmat és a teljesség érzetét biztosítja. Emlékezteti az embereket arra, hogy segítség egymást. Gondoskodik a védelemről, földeli az energiákat és a testet. Elnyeli a negatív energiát, tisztítja és összehangolja a csakrákat, valamint az aurát. Egyensúlyban tartja a jin- és a jang energiát.

A pihenés, az elégedettség, az ápolás és a befejezés köve. Támogatja a hosszan tartó betegség alatt, és újra energiát ad a szervezetnek.

Eltökéltté tesz minden célunk megvalósításában. Bátorságot biztosít ahhoz, hogy félelmet nem ismerve szembenézzünk a problémákkal és elősegíti az önmagunkkal szembeni őszinteséget. Az elkerülhetetlen konfliktusokban számíthatunk a támogatására. Fokozza az aktivitást, a kitartást, a harcos természetünket erősíti. Segít leküzdeni az akadályokat és elérni a céljainkat.

Segíti a gyors gondolkodást, növeli a szervezőkészséget éa a feladatok átlátását. Serkenti a képzeletet és az ötleteket tettekké alakítja át.

Barna jáspis: A földdel áll kapcsolatban és növeli az ökológiai tudatot. Stabilitást és egyensúlyt teremt. hasznos a környezeti stressz mérséklésére. Elősegíti a mély meditációt. Serkenti az immunrendszert, megtisztítja a testet a szennyeződésektől és a méreganyagoktól és fokozza a vértisztító szervek működését. Gyógyítja a bőrt.

Breccsa jáspis: Mentális tisztaságot hoz, stabilizálja az aurikus mezőt és eltávolítja a negativitást. Méregteleníti a szervezetet, segítve a gyógyulást a betegségekből.

Dalmata jáspis: A belső gyermek köve, ösztönzi a játékosságot, az örömöt és a megalapozottságot. Kiváló ásvány a háziállatok és a gyermekek megnyugtatásához, a dohányzásról való leszokáshoz, valamint a hűség és az érzelmi harmónia ösztönzéséhez.

Kambaba jáspis: A nyugalom, az ápolás és az elégedettség köve. Elősegíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, erősíti az immunrendszert és megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól.

Kék jáspis: Összekapcsol bennünket a spirituális világgal. Egyensúlyban tartja a jin- és a jang energiát. Gyógyítja az elváltozással járó rendellenességeket és egyensúlyban tartja az ásvásnyi anyagok mennyiségét.

Képjáspis: A földdel áll kapcsolatban és növeli az ökológiai tudatot. Stabilitást és egyensúlyt teremt. hasznos a környezeti stressz mérséklésére.

Azt tartják róla, hogy a földanya szavait közvetíti a gyermekeihez. Azok számára, akik el tudják olvasni a belső képeit, üzenetet tartalmaznak a múltból. Felszínre hozza az elrejtett bűntudatot, féltékenységet, gyűlöletet és szerelmet, valamint azokat a gondolatokat, amelyeket általában elhessegetünk. Harmóniát biztosít, kényelemérzetet ad és csillapítja a félelmet.

Elősegíti a mély meditációt. Serkenti az immunrendszert, megtisztítja a testet a szennyeződésektől és a méreganyagoktól és fokozza a vértisztító szervek működését. Gyógyítja a bőrt.

Kivi jáspis: Gondoskodó kő, egyensúlyt teremt, összerendezi a fizikai-érzelmi-mentális testeket a finomabb, éteri rezgésekkel. Segíti az álmok felidézését. Stresszhelyzet esetén támogató hatású, nyugalmat és érzelmi erőt ad. Támogatja azokat is, akik másokért méltányosság, vagy igazságosság megvalósításán fáradoznak. Stabilizáló ereje miatt hatékony "földgyógyító" kő.

Lila jáspis: Serkenti a koronacsakrát, felszámolja az ellentmondásokat. A félelem, a megalapozottság és a hűség köve. Száműzi a rémálmokat, reményt és békét hoz, és bátorítja az élet varázslatát.

Madárszem jáspis: A védelem, a regeneráció és a gyógyítás köve. Támogatja a keringési, emésztési és nemi szerveket.

Mookait jáspis: A földelés, ápolás és árnyékolás köve. Stabilizálja a fizikai test egészségét és támogatja az immunrendszert.

Narancs jáspis: A pozitivitás, a vitalitás és a kreativitás köve. A vesék, a hólyag és az alsó hát betegségeit és problémáit kezeli.

Óceán jáspis: Türelmet ad, segít a felelősségvállalásban és megkönnyíti a légzést. Eltávolítja a méreganyagokat.

Picasso jáspis: Az ünnep és az öröm köve. Enyhíti a stresszt a nehéz időkben.

Polikróm jáspis: A jó szerencse és az öröm köve. Csökkenti a stresszt, növeli az állóképességet és enyhíti az allergiákat.

Rózsaszín jáspis: A szeretet, a megnyugvás és a gyengédség köve. Támogatást nyújt a hosszan tartó betegség idején és energiát ad a testnek.

Sárga jáspis: Tereli a pozitív energiát, hatására fizikailag jobban érezzük magunkat. A védelem, a semlegesítés és az ápolás köve. Segít a gyomor és az emésztőrendszer rendellenességeinek kezelésében.

Vörös jáspis: Finoman ösztönöz. Földeli az energiát és kiigazítja az igazságtalan helyzeteket. Fényt derít a problémákra, mielőtt még túl naggyá válnának és ösztönös megérzéseket biztosít a legnehezebb helyzetekben. Segíti az újraszületést. A védelem, a stimuláció és a földelés köve. Enyhíti a gondokat, tisztítja az aurát, valamint erősíti és méregteleníti a keringési rendszert, a vért és a májat.

Zebra jáspis: Az optimizmus köve, amely lehetővé teszi az ember számára, hogy lássa az élet örömét és kövesse álmait. Javítani a bőrt, a csontokat és a fogakat.

Zöld jáspis: Megszünteti a zaklatottságot. Egyensúlyba hozza azokat az életterületeket, amelyek mások kárára túlságosan fontosakká váltak. Csökkenti a méreganyagok mennyiségét és a gyulladást. A függetlenség, a védelem és a bátorság köve. Kiegyensúlyozza az érzelmeket és a negativitást.


K2 (AZURIT GRÁNITBAN)

(fehérszürke-világoskék)

A gyógyítás, a földelés és a pihenés köve. Elmélyíti a meditációt, ösztönzi a világosságot, és bölcsességet és betekintést hoz.

Erős életerő energiát bocsát ki magából, stabilizál és erősíti a kötődést, hagyományt. Erősíti az immunrendszert és fokozza a szervezet öngyógyító folyamatát. Gyógyhatása kettős természetű: a szilárd gránit előreljes földkapcsolata mellett az azurit kommunikációt segítő kvalitása megteremti a 'puha' és 'kemény' egyensúlyát. Segít a fejfájásnál, migrénnél, a csökkent látást helyre állítja és növeli az ember lelki képességeit. Erősíti az önfegyelmet, növeli az összpontosítási képessséget.


KALCEDON

(fehér, rózsaszín, kék, vörös, szürkés)

Az érzelmi egyensúly, az állóképesség, a szeretet és az energia köve.

Gondoskodó kő. Fejleszti a testvériséget, a jóakaratot, fokozza a közösség összetartó erejét. Elnyeli a negatív energiát, majd szétoszlatja, megelőzendő a továbbadást. Harmonikussá teszi az elmét, a testet, az érzelmeket és a szellemet. Az ellenséges érzéseket megszünteti és a melankóliát örömmé alakítja át.

Táplálja az anyai ösztönt és növeli a tejelválasztást, javítja az ásványi anyagok hasznosítását. Fokozza a fizikai energiát. Egyensúlyba hozza a testet, az érzelmeket, az elmét és a lelket.

A nyugalom és a béke köve. Gondolattisztító, szembesít gondolataink és érzelmeink káoszával. A megértés köve, rávilágít a félelmeinkre is. Könnyeddé, lelkessé, optimistává tesz. Szembesít megítéléseinkkel is, ahogy elfogadjuk mások ítélkezéseit önmagunkra. Segíti a kommunikáció mindkét oldalát: a hallgatást, az odafigyelést és a saját gondolataink érthető megfogalmazását és átadását.

Kék kalcedon: Kreatív kő. Megnyitja az elmét az új ötletek befogadására és segíti az új helyzetek elfogadását. Szellemi rugalmasságot biztosít, erősíti a hallgatni tudás képességét és a kommunikációt. Javítja az emlékezetet. Segít, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe. Erősíti az önmegfigyelést. Olyan betegségek gyógyítására használják, amelyek az időjárás változásaival függnek össze. Erősíti az immunrendszert.

Dendrites kalcedon: Táplálja a világos és pontos gondolatokat. Elősegíti a kommunikációt, ha nyomásnak vagy támadásnak vagyunk kitéve, de közben megőrzi a nyugalmunkat. Segít, hogy a pillanatban tudjunk élni és szembenézzünk a kellemetlenségekkel. Örömet hoz az életbe. Könnyebbé teszi az emlékek feldolgozását. Lehetővé teszi, hogy barátsággal közelítsünk másokhoz és ne ítélkezzünk, hanem toleráns legyen a hozzáállásunk. Erősíti az immunrendszert.

Rózsaszín kalcedon: Hangsúlyozza a kedvességet és minden jó tulajdonságot. Előhozza belőlünk a gyermeki kíváncsiságot és az új dolgok megismerésének vágyát. A kreativitás egyik formája. Spirituális kő, növeli az empátiát és a belső békét. Mély igazságérzetet kelt. Erősíti a szívet és támogatja az immunrendszert.

Vörös kalcedon: Céljaink elérése érdekében erővel és állhatatossággal ruház fel. Tanácsot ad mikor harcoljunk és mikor engedjünk a dolgokban. Magabiztos kő, segít megvalósítani az álmainkat. Serkenti a keringést.


KALCIT

(zöld, kék, sárga, narancssárga, fehér, barna, rózsaszín, szürke, vörös)

Hatékonyan növeli és tisztítja az energiát. Ha a szobában tartjuk, megtisztítja a környezetet a negatív energiáktól és a saját energiaszintünket pedig megemeli, a testen belül pedig felszabadítja a megrekedt energiát. Felgyorsítja a fejlődést és a növekedést. Összekapcsolaj az érzelmeket és az értelmet.

A stabilitás és az önbizalom köve. Erőt ad a mindennapokhoz, segít leküzdeni a lustaságot, szorgossá és sikeressé tesz. Spirituálisan segít a lelki fejlődést, olyan embereknek is segít, akik már nem hisznek abban, hogy az életük jobbra fordulhat. Segíti a kreativitást és az ötleteink megvalósítását.

Megnyugtatja az elmét, felismerésre és elemzésre tanít, ösztönzi az előrelátást és serkenti a memóriát. Általa az ötleteket tettekre tudjuk váltani. Csillapítja az érzelmi stresszt és azt derűvel helyettesíti. Stabilizáló kő, fokozza a bizalmat önmagunkban.

Tisztítja a kiválasztószerveket. Erősíti a csontvázat és az izületeket. Megerősíti az immunrendszert. Tisztítja és újra energiával tölti fel a csakrákat.

Fehér kalcit: A motiváció, a növekedés és az új kezdetek köve. Növeli a tudatot, a pszichés képességeket és megtisztítja az aurát.

Fekete kalcit: Segít felidézni az emlékeket, hogy a múltat végre el lehessen engedni. Trauma vagy stressz után a lelket visszatéríti a testbe, enyhíti a depressziót és hasznos lelki bánat esetén is.

Kék kalcit: A béke, a szeretet, a gyógyulás, a tisztulás és az energia köve. Kiegyensúlyozza az érzelmi állapotot, megszünteti az elzáródásokat és segíti a megtisztulást.

Narancs kalcit: Az intuíció, a vitalitás és a kreativitás köve. Segít a kapcsolatok kiépítésében, a szív gyógyításában és a saját akarat megerősítésében.

Rózsaszín kalcit: A megbocsátás köve. Elűzi a félelmet és a dühöt és feltétel nélküli szeretetet hoz. Segíti az önértékelést és az elfogadást. Csillapítja a feszültséget és az aggódást, elűzi a rémálmokat.

Sárga kalcit: Serkenti az értelmet, segít az intellektuális gondolatok és információk rendszerezésében. Növeli a személyes hatalmat, az önértékelést és az energiát.

Vörös kalcit: A tisztaság, a vitalitás és a tudatosság köve. Földel és véd, előkészíti a nőket a terhességre és a szülésre, kiegyensúlyozza a hormonokat.

Zöld kalcit: Az életerő, a cél és a megbocsátás köve. Ösztönzi az együttérzést, a pozitív életváltozásokat, és lehetővé teszi, hogy megbocsássunk önmagunknak.


KARNEOL

(vörös, narancssárga, rózsaszín, barna)

Nagy energiával bíró stabilizáló kő, kitűnő a vitalitás és a motiváció újraépítésére, valamint a kreativitás fokozására.

Hozzásegít az élet körforgásának elfogadásához, így eloszlatja a haláltól való félelmet. Bátorságot ad, elősegíti a pozitív életszemléletet. Segít bízni önmagunkban és a megérzéseinkben. Legyőzi a negatív körülményeket és állhatatossá tesz.

Fejleszti az elemzőképességet. Az álmodozókat összekapcsolja a mindennapok valóságával. Élesebbé teszi a figyelmet és megszünteti a szellemi letargiát. Véd az irigységtől, dühtől és a sértődéstől, akár saját magunkról van szó, akár másról. Csillapítja a haragot, száműzi az érzelmi negativitást és életszeretettel helyettesíti.

Tele van életerővel. Serkenti az anyagcserét. Fokozza a szövetek vérellátását, ezáltal oxigénellátását. Görcsoldó hatású, főleg az alhasi görcsöket csökkenti. Csökkenti a reumás fájdalmakat. Elősegíti a gyulladások gyógyulását és regenerációt.


KÉK CSIPKEACHÁT

(világoskék, fehér vagy sötétebb csíkokkal)

Csodálatos gyógyító kő. Energiája csillapít és nyugtat, megteremti az elme békéjét. Engedi a gondolatok és az érzelmek szabad kifejezését. Gondoskodó és támogató ásvány, megszünteti a haragot.

Megakadályozza az érzelmek elfojtását, ami a bírálattól és a visszautasítástól való félelemből ered. Ez gyakran van jelen a szülő-gyermek kapcsolatban, gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Ennek eredményeként az érzelmeinket megtartjuk magunknak, az önkifejezés hiánya pedig blokkolja a torokcsakrát és hatással lehet a mellkasra is. A kék csipkeachát kíméletesen oldja a régi elfojtott érzéseket és elősegíti egy új kifejezésmód kialakítását. Különösen hasznos a férfiaknak érzékenységük felszabadításában, elfogadásában.

Támogatja a gondolatok és az érzelmek szavakba öntését. Nyugodt energiája megszünteti a harag érzetet és mélységes nyugalmat hoz.

Hatásos torok gyógyító, mivel megszünteti az önkifejezés blokkját. Orvosolja a váll- és a nyak problémákat. Jótékonyan hat a hajszálerekre és a hasnyálmirigyre. Oldja az idegrendszeri elzáródásokat.


KIANIT

(kékesfehér, rózsaszín, zöld, sárga, szürke, fekete)

Kiváló ráhangolódáshoz és meditációhoz. Nyugtat és könyörületet nevel belénk. Spirituális integritást és érettséget ad. Megkönnyíti az álmok visszaidézését és gyógyító álmokat hoz. Összehangolja a csakrákat.

Mivel nem tartja meg a negativitást, sosem kell tisztítani. A félelmek és a blokkok legyőzésével támogatja az igazság kimondását. Megkönnyíti az önkifejezést és a kommunikációt. Utat tör a tudatlanságban, elérhetővé teszi a spirituális és a pszichológiai igazságot.

Megmutatja, hogy milyen szerepet is játszunk az okok létrejöttében és azoknak a lépéseknek a megtételében, amelyek a múlt egyensúlyba kerüléséhez kellenek. Segíti az elmélkedési folyamatot.

Jótékonyan hat az izmok rendellenességeire. Természetes fájdalomcsillapító. Támogatja a kisagy működését.


KRIZOKOLLA

(zöld, kék, türkiz)

Inspirálja a verbális kifejezést, fokozza a szeretetteljes kommunikációt és energizálja a kimondott szavakat. Nagyon békés kő, amely a nyugalom érzését kelti.

Békés és éltető kő. Segíti a meditációt és a kommunikációt. A lakáson belül a negatív energia minden fajtáját eltünteti. Lehetővé teszi, hogy higgadtan fogadjuk el azokat a helyzeteket, amelyek állandóan változnak. Stabilizálja és javítja mind az otthoni, mind a személyes kapcsolatokat.

Serkenti az öntudatot és a belső egyensúlyt, valamint magabiztossá és kellően érzékennyé tesz. Fokozza a személyes erőt és ösztönzi a kreativitást. Legyőzi a fóbiákat, eltünteti a negativitást és akinél szükséges, támogatja a motiváltságot.

Csökkenti a szellemi feszültséget és lehetővé teszi, hogy hideg fejjel tudjunk gondolkodni. Fejleszti az igazmondást és a tárgyilagosságot. Csillapítja a bűntudatot és örömöt hoz.

Erősíti az izmokat és csillapítja az izomgörcsöket. Hűsítő hatásával gyógyítja a gyulladást, különösen a torokban és a mandulákban.


KRIZOPRÁZ

(almazöld, citromsárga)

A boldogság, a képzelet és a vállalkozás köve. Erősíti a szemet, enyhíti a reuma fájdalmát és gyógyítja a köszvényt.

Erősíti az igazságszeretetet, a reményt és az ösztönös megérzést. A fizikai testbe univerzális energiát hoz.

Megnyugtat és megakadályozza, hogy kizárólag önmagunkkal és a saját érdekeinkkel törődjünk, valamint nyitottá tesz az új helyzetekre. Figyelmünket a pozitív események felé fordítja. Szembeszáll az előítéletekkel, így önmagunk és mások elfogadására ösztönöz. Elősegíti a megbocsátást és a könyörületet.

Megakadályozza, hogy mérgünkben meggondolatlanul beszéljünk. Megelőzi a rémálmokat. Erősíti a biztonságérzetet és a bizalmat. Támogatja a függetlenséget, ugyanakkor erősíti a kötelességtudatot.

Kitűnő relaxációhoz és a nyugodt alváshoz. Jótékonyan hat a mentális betegségekre. Segít, ha erőtlennek érezzük magunkat, univerzális energiával tölt fel.


KUNZIT

(rózsaszín, zöld, sárga, lila, színtelen)

Életre kelti a szívet és a feltétel nélküli szeretetet. Szeretetteljes gondolatokat és a kommunikációt tesz lehetővé. Békét sugároz. Növeli a kreativitást. Segíti a meditációt.

Védelmező kő, hatása kiterjed a személyre és a környezetre is. Eloszlatja a negativitást. Megóvja az aurát a nemkívánatos energiáktól, védőburkot képez körülötte és erősíti az energiamezőt a test körül.

Támogatja az önkifejezést és lehetővé teszi az érzelmek szabads kinyilvánítását. Eltávolítja az akadályokat az utunkból és segít alkalmazkodni az erőpróbát jelentő helyzetekben. Felszabadítja a blokkolt emlékeket. Visszahozza az elveszett bizalmat. Erősíti az önmagunk és a mások iránti tolerancia képességét. Segít csillapítani a stresszel összefüggő nyugtalanságot.

Önvizsgálatra és arra ösztönöz, hogy megszívleljük a segítő szándékú kritikát. Megvan benne az erő, hogy egyesítse az észt, a megérzést és a sugalmazást.

Gyógyítja a szívfájdalmat. Eloszlatja az ellenállást és segíti olyan kompromisszumok megkötését, amelyek mások érdekeit is figyelembe veszik. Hangulatjavító képessége van.

Erősíti a keringési rendszert és a szívizmot. Jótékonyan hat az idegekkel összefüggő betegségekre. Serkenti az immunrendszert. Megkönnyíti a fizikai test felépülését az érzelmi stresszt követően.


KVARC

(kék, vörös, sárga, szivárvány. rózsaszín, zöld, fehér)

Annak ellenére hogy mesterségesen készül, erős az energiája az alkímiai folyamatnak köszönhetően.

Megszabadít a korlátozásoktól és helyet teremt valami új számára. Gyógyítja, tisztítja és nyugtatja az aurát, eloszlatja belőle a stresszt és begyógyítja rajta a "lyukakat". Elmélyíti a spirituális ráhangolódást és kommunikációt. Védelmet nyújt az asztrális vagy a lelki támadással szemben.

Más kristályokkal együtt használva erősíti gyógyító tulajdonságaikat. Erősíti az immunrendszert.

Különleges aura kvarcok

Angyal aura kvarc: Reményt és optimizmust sugall és az öröm kristálya. Tisztítja és egyensúlyba hozza a csakrákat.

Aqua arua kvarc: A meditáció, a kommunikáció és a jólét köve. Kisimítja az aurikus mezőt és csökkenti a negativitást.

Napfény aura kvarc: Energiája erőteljes és rendkívül aktív. Feloldja a régi érzelmi traumákat és sebeket. Minden szinten felszabadítja az elzáródásokat és eltávolítja a méreganyagokat.

Rózsa aura kvarc: Átalakítja a saját értékeinkkel kapcsolatban mélyen bennünk gyökerező kétségeket. Felruház az önmagunk iránt érzett feltétel nélküli szeretet képességével. Az egész testet átitatja szeretettel és tökéletes egyensúlyi állapotba hozza a sejteket.

Rubin aura kvarc: Szenvedélyt és vitalitást biztosít, valamint a szív bölcsességét. Védelmet nyújt az agresszió és az erőszak ellen.

Szibériai kék kvarc: Hatékony ellenszere a depressziónak, felemeli a lelket és mélyreható békességet teremt. Erősíti a tisztánlátást és a telepátiát, valamint javítja a kommunikációt. Segít abban, hogy kiálljunk az igazunk mellett.

Szivárvány aura kvarc: A test minden energiaközpontját élénkíti. Hasznos a rosszul működő kapcsolatokban, segít eloszlatni az olyan negatív érzelmeket, mint a sértődés vagy a múltból származó régi szomorúság.

Zöld kvarc: A kreativitás és az intuíció köve. Támogatja az endokrin rendszert és kiegyensúlyozza a testet.


LABRADORIT

(szürkéstől a feketéig, kékkel, sárgával színezve)

Az átalakulás köve, amely kiegyensúlyozza és védi az aurát, erősíti az intuíciót és elűzi a bizonytalanságot. 

Erősíti a tudatot. Eltéríti a nemkívánatos energiákat az aruától. Az ezoterikus világ köve. Erősíti a megérzést és az extraszensz képességeket, a tudattalanból üzeneteket hoz a felszínre és megkönnyíti a megérésüket.

Eloszlatja a félelmeket, a bizonytalanságérzetet és a korábbi csalódásokból származó lelki bánatokat. Erősíti a hitet önmagunkban. Megnyugtatja a túlságosan tevékeny elmét, energiával tölti fel a képzeletet és új ötleteket szül. Elmélkedésre és önelemzésre késztet. Erőt és állhatatosságot biztosít. Eloszlatja az illúziókat, lehatol a dolgok gyökeréig, s megmutatja a gondolatok és a tettek mögött rejtőző valódi szándékot. A múlt elfojtott emlékeit a felszínre hozza.

Oldja a stresszt, szabályozza az anyagcserét. Egyensúlyban tartja a hormonokat. Csökkenti a fázósságot, javítja a hideg kész-hideg láb szindrómát, felmelegít. Harmonizálja, kiegyenlíti az egész szervezet energia keringését.


LAPIS LAZULI

(sötétkék, arannyal pettyezve)

Elősegíti a megvilágosodást, serkenti az álmodást és növeli a személyes és a spirituális erőt. Gyorsan oldja a stresszt, mély békességet biztosít. A kimondott szó rejére tanít és visszafordítja azokat az átkokat, rendellenességeket, amelyeket a ki nem mondott dolgok okoztak.

Fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten egyaránt harmóniát teremt. Segít abban, hogy az életünket magunk irányítsuk. Felfedi a belső igazságot, növeli az öntudatot, valamint lehetővé teszi a kompromisszumok és az akadályok nélküli önkifejezést. Feloldja a harag általi blokkokat a testben. Őszinteséggel, könyörületességgel és becsületességgel gazdagítja a személyiséget.

Erősíti a gondolkodást. Fokozza a kreativitást. Segít szembenézni az igazsággal és ennek elfogadására tanít. Támogat a saját véleményünk kinyilvánításában és elrendezi a konfliktusokat. Megerősíti a szerelmi és a baráti kapcsolatokat, s megkönnyíti az érzelmeink és az érzéseink kimondását.

Enyhíti a fájdalmat, különösen a migrénes fejfájással együtt járót. Legyőzi a depressziót és jótékonyan hat az idegrendszerre. Enyhíti az álmatlanságot és a szédülést.


LARIMAR

(kék, kékeszöld, szürke vagy vörös fehérrel)

Szeretetet és békét sugároz, erősíti a nyugalmat. Természetesen növeli a tudatot, valamint összehangolja a testet és a lelket az új rezgésekkel. Megsemmisíti a téves korlátokat és a lelket a valódi életútjára irányítja. Kitűnő azok számára, akik a lélektársukat keresik.

Ledönti az önként vállalt akadályokat és a korlátokat. Megszünteti az önmagunknak kárt okozó viselkedésünket, különösen a mártíromságra való hajlamot és segít kézben tartani az életünk irányítását. Elűzi a félelmet és enyhíti a bűntudatot. Segít, hogy nagy lelki nyugalommal nézzünk szembe a kihívásokkal.

Higgadtságot, éleselméjűséget és előremutató gondolkodást biztosít. Növeli a kreativitást. Nyugalmat és kiegyensúlyozottságot hoz az életünkbe. Gyógyítja a szívfájdalmat és újra előhozza gyermeki énünket.

Segít a nőknek újra összhangba kerülniük az ösztönös nőiességükkel.

Elősegíti az öngyógyító folyamatokat. Főleg a porc és a torok betegségeire hatékony, oldja az energiablokkokat a fejben, a mellkasban és a nyakban. Nagyon tiszta kő, a szervezet öngyógyító funkcióit erősíti. Serkenti az agyműködést.


LÁVAKŐ

(fekete)

Sok kultúrában alkalmazták gyógyító, energetizáló és erőt adó hatása miatt. Az ókorban az ártó szellemek és a fekete mágia elleni védelemként használták. Az amerikai őslakos indiánok harcok során talizmánként viselték, hogy az bátorságot és erőt hozzon számukra.

Tudván, hogy közvetlenül a Föld magjából származik, a lávagyöngyök a földelést és a természettel való kapcsolatot testesítik meg. Földelő tulajdonságának köszönhetően hatékonysága csodálatos az érzelmek megnyugtatására. Kiválóan alkalmas a gyökércsakra stabilizálására, mely biztonságérzetet és sokkal pozitívabb életszemléletet hoz. Aktiválja a belső erőtartalékokat, fokozza a kitartást és a magabiztosságot. Mivel nyers energiából származik, az újjászületés köveként is tisztelik. Megvilágosodást hoz és mélyebb megértést. Stabilitást ad és azt a csodás érzést, hogy otthon érzed magad a testedben. A lávakő a legyőzhetetlenség érzését adja át. Előcsalja a mélyben rejtőző kreativitást, ösztönzi a szellemi szabadságot, elősegíti a belső békét.


LEPIDOLIT

(bíbor, rózsaszín)

Az átmenet, a tudatosság, az érzelmi egyensúly, a meditáció, az imádság és a jóság köve.

Szétoszlatja a negativitást és feloldja a blokkokat. Ráhangol az előző életekből olyan gondolatokra és érzésekre, amelyek a mostani életünkben okoznak akadályokat. Előre tud vinni bennünket a jövőbe.

Hasznos a stressz és a depresszió csillapítására. Segít a hangulatváltozások és a rögeszmés depresszió felszámolásában. Kiváló minden érzelmi vagy szellemi függőség megszüntetésére. Ösztönzi a változást. Erősíti a függetlenséget és arra sarkall, hogy önerőből érjük el a céljainkat.

Serkenti az intellektuális és az elemzőképességeket. Felgyorsítja a döntéshozatalt. Ara világít rá, ami igazán fontos és kiszűri a zavaró tényezőket. Lehetővé teszi, hogy kivonjuk magunkat mások hatása alól és megőrizzük a szabad mozgásterünket.

Csillapítja az allergiát, erősíti az immunrendszert. Enyhíti a kimerültséget. A bőr és a kötőszövet méregtelenítője.


MACSKASZEM

(barnás-vöröses)

Mágikus tulajdonságai vannak. Földelő kő, de elősegíti az intuíciót. Eloszlatja a negatív energiát az aurából és védelmet nyújt. Önbizalmat, boldogságot, derűt és szerencsét biztosít. Jótékonyan hat a szem betegségeire.


MAGNEZIT

(fehér, szürke, barna, sárga)

Mélységes békét biztosít a meditációhoz és a relaxációhoz. Serkenti a szívből jövő szeretetet, beleértve az önmagunk iránt érzettet is, amely szükséges ahhoz, hogy másoktól elfogadhassuk a szeretetet.

Hasznos a feltétel nélküli szeretet gyakorlásában és olyan kapcsolatokban, amelyeket mások viselkedése vagy szenvedélyei tesznek nehézzé. Segít, hogy mások teljes mértékben önmaguk lehessenek és ne akarjuk őket megváltoztatni.

Az önámítás minden formáját a felszínre hozza. Megkönnyíti a tudatalatti gondolatok és érzelmek felismerését. Pozitív életfelfogásra sarkall. Nyugtató hatással van az érzelmekre, növeli az érzelmi stresszel szembeni toleranciát. Támogatást nyújt az ideges és félelmekkel teli embereknek, segíti őket az ingerlékenység és a türelmetlenség leküzdésében.

Méregtelenít, görcsoldóként és izomlazítóként viselkedik. Enyhíti az izomgörcsöket, elősegíti a menstruáció előtti feszültséget és méregteleníti a testet.


MALACHIT

(zöld)

Hatékony, de óvatosan kell vele bánni.

Mind a pozitív, mind a negatív energiákat felerősíti. Védelmező kő. Könnyedén elnyeli a negatív energiákat és a szennyező anyagokat. Megtisztítja és aktiválja a csakrákat. A szíven egyensúlyt és harmóniát teremt. Megnyitja a szívet a feltétel nélküli szeretet számára.

Felszabadítja a tudatot és serkenti a látomásokat. Lehetővé teszi, hogy értsük a tudatalattiból érkező ösztönös megérzéseket. Az átalakulás köve. A hatására sokkal intenzívebben éljük meg az életünket, mutatja, hogy mi akadályozza a spirituális fejlődésünket.

Előhívja a mély érzéseket és a pszichoszomatikus okokat. Arra tanít, hogy miként vállaljuk a felelősséget a cselekedeteinkért. Segíti az érzések kifejezését. Fejleszti a mások iránti empátiát. Csökkenti a szégyenlősséget és támogatja a barátságokat.

Lehatol a probléma gyökeréig, hangsúlyozza az intuíciót és az éleslátást. Megszabadít a negatív tapasztalatoktól és a régi traumáktól, az elfojtott érzéseket a felszínre hozza és így újra mélyeket tudunk lélegezni. A szeszélyes hangulatokat intenzívebbé teheti, de gyorsan meg is változtathatja. Belső énünk felfedezésére használjuk. Serkenti az álmokat és az emlékeket.

Főleg a görcsökre hatékony, beleértve a menstruációs görcsöket is. Megkönnyíti a szülést, együtt rezeg a női ivarszervekkel. Összehangolja a DNS és a sejtek felépítését, erősíti az immunrendszert. Csökkenti a szövetek savasodását.

A malachit porózus, "puha" kristály, ezért ne tároljuk más, erős hatású kristályokkal együtt, mert elveszíti hatását. Porózus jellege miatt vízbe ne tegyük, energetizáláshoz ne áztassuk hosszabb ideig. Rendkívül érzékeny a hőre és a savakra, az erős napfény is tönkreteheti. Elixírt ne készítsünk belőle, mert belső fogyasztásra nem alkalmas!


MOHAACHÁT

(zöld, kék, vörös, sárga, barna)

A természet energiáját hordozza. Segít az embereknek közelebb kerülni a természethez, illetve felébreszti az emberben a természet tiszteletét, szeretetét.

Felfrissíti a lelket, segít, hogy mindenben a szépet lássuk. A mohaachát a születést és a szülést elősegítő kő, enyhíti a fájdalmat. Az új dolgok kezdetének a köve, vonzza a bőséget.

Növeli az önbizalmat és erősíti a pozitív jellemvonásokat. Felszabadítja a félelmet és a stresszt. Fejleszti a kitartást, erősíti azt a képességet, hogy ne adjunk fel semmit. Támogatja az önkifejezést és a kommunikációt. Egyensúlyba hozza az érzelmeket. Fokozottan optimista ásvány.

A mohaachát meggyorsítja a felépülést. Gyulladáscsökkentő, tisztítja a keringési és a kiválasztó rendszert, erősíti az immunrendszert. Jótékonyan hat a fertőzésekre, a megfázásra és az influenzára.


MOOKAIT

(sárga-vörös)

Az ausztrál őslakosok a mookaitot erőt adó gyógykőként tartották és tisztelik a mai napig. Általános regeneráló, sebeket gyógyító kőként használták.

Erősíti az immunrendszert. Serkenti a májat és a lépet, ezáltal tisztítja a vért. Gyorsítja a sebek gyógyulását. Általánosságban mindenféle bőrpanaszra enyhítő hatással van. Vitalizál, erőt ad, növeli a terhelhetőséget.

Serkenti az érdeklődésünket az új dolgok iránt, változatosságot hoz az életünkbe. Harmóniába hozza a megélt tapasztalatokat azok belső feldolgozásával, a megtapasztalásainkat a tanításukkal. Lelki rugalmasságot ad az élethez. Nyugalmat és békét hoz az életünkbe.

A mookait hatása csak lassan érezhető, ezért hosszú ideig kell alkalmazni.


NAPKŐ

(sárga, narancssárga, vörös-barna)

Ösztönző kő. Életörömöt és jó természetet ad át, erősíti az intuíciót. Ha le vagyunk törve és úgy érezzük, hogy az élet semmi jót nem tartogat számunkra, segít megtalálni az örömöt és arra ösztönöz, hogy ne hagyjuk el magunkat.

Hatásos módon vágja el a gúzsba kötő kötelékeket, ezeknek a kapcsolódásoknak, ránk akasztott horgoknak (szellemi vagy érzelmi) szeretetteljes módon vet véget. Segít nem-et mondani. Megszünteti a kölcsönös függőséget, elősegíti önmagunk erősítését, a függetlenséget és az életerőt.

Ellenszere a depressziónak, fényt visz a téli sötétségbe. Megszünteti a kirekesztettség- és az elhagyatottság érzését. Feloldja a gátlásainkat. Növeli az önbecsülést és a magabiztosságot. Optimistává és pozitívvá tesz.

Serkenti az öngyógyító képességeket és összehangol minden szervet.