Ásványok A-Z

2021.09.01

Folyamatosan frissül! :)

Ez egy átfogó útmutató az ásványok, kristályok, kövek és drágakövek spirituális és gyógyító tulajdonságairól.


ACHÁT

(színtelen, tejszerű fehér, szürke, kék, zöld, rózsaszín, barna, gyakran mesterségesen színezett)

Az achátok leföldelő kövek: érzelmi, fizikai és intellektuális egyensúlyt teremtenek. Összhangba hozza a jint és a jangot, a pozitív és a negatív energiákat. Enyhülést ad és nyugtat.

A szeretet, a bőség, a szerencse és a harmónia köve. Gyógyítja a szem, a gyomor és a méh problémáit, megtisztítja a nyirokrendszert és a hasnyálmirigyet, valamint erősíti az ereket. 

Finoman elősegíti önmagunk elfogadását, ezáltal erősíti az önbizalmat. Felhívja a figyelmünket azokra a dolgokra, amik megakadályozzák, hogy minden tekintetben jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Növeli a szellemi tevékenységet, fejleszti a figyelmet, összpontosítást, ezáltal könnyebben találjuk meg a gyakorlati megoldásokat. Az achát segít abban, hogy kiálljunk az igazunk mellett.

Segít a negatív beállítottságon és a szívfájdalmon. Csillapítja az elfojtott haragot, táplálja a szeretetet és a bátorságot az újrakezdéshez. Biztonságérzetet kelt.

Elnyeli és átalakítja a negatív energiákat. Erősíti a tisztánlátást és az emberismeretet. Segíti a félelmek feldolgozását.

Az achát már az ókorban ismert és gyakran alkalmazott kő volt. Indiában, Nepálban és Tibetben védő és szerencsehozó amulettként viselték. Kisgyermekeknél szintén amulettként használták, ami a hiedelmek szerint megvédte őket a balesetektől.

A következő színeknek egyedi tulajdonságaik is vannak:

Zöld achát: növeli a szellemi és az érzelmi rugalmasságot, erősíti a döntéshozatalt. Segít a nézeteltéréseket tisztázni.

Rózsaszín achát: elmélyíti a szeretetet a szülő és a gyermek között.

Botswanai achát: segít a problémák megoldásában, a kreativitásunk felfedezését. Oldja az elfojtást. Segíti a szervezetben az oxigén felszívódását.

Csíkos achát: a gazdagság, a szerencse és a nyugalom köve. Stabilitást és egyensúlyt teremt az életben.

Fekete achát: földelő és védő kő. Békét és belső erőt hoz, enyhíti a bánatot.


AKVAMARIN

(zöldeskék)

A bátorság köve. Nyugtató energiái csökkentik a stressz és lecsillapítják az elmét. Harmóniát teremt a környezetében és véd a szennyező anyagok ellen.

A megtisztulás, a meditáció, a nyugalom és a béke köve. Gyógyítja a torokfájást, a duzzadt mirigyeket és a pajzsmirigy -problémákat.

Elsősorban az érzékeny emberek ásványa. Felébreszti másokban a toleranciát, legyőzi az előítéletet.

Megnyugtatja az elmét. Megkönnyíti a lezárást-befejezést. A kommunikációt megnehezítő blokkokat oldja, fejleszti az önkifejezést. Enyhíti a félelmet és fokozza az érzékenységet.

Élesebbé teszi a megérzést. Védi az aurát és összehangolja a csakrákat és a fizikai és spirituális testet. A béke és a vidámság köve. A tengeri utazók védelmezője. Lelkileg egyensúlyba hoz, bátorságot ad viselőjének.

Enyhíti az összes légúti panaszt, tisztítja a légutakat és a mellüregeket. Különösen jó hatású a szénanáthában, de más allergiás betegségekben is hatásos. Csökkenti az idegi eredetű fájdalmakat.


AMAZONIT

(kék, zöld)

Az amazonitnak erőteljes a szűrő szerepe, véd az elektromágneses szennyeződés ellen.

A becsület, a kommunikáció, a bizalom és a tisztaság köve. Csontritkulás, fogszuvasodás, kalciumhiány és izomgörcsök esetén is hasznos.

Megszűri az agyon áthaladó információkat és ezeket megérzéssel kombinálja. Megnyugtatja az agyat és az idegrendszert, elősegíti az optimális egészséget. Egyensúlyban tartja a férfi és a női energiákat. Segít figyelembe venni az eltérő nézőpontokat.

Enyhíti az érzelmi megrázkódtatást, csökkenti az aggódást és a félelemérzetet. Eloszlatja a negatív energiát és az elkeseredést.

Gyógyítja és megnyitja a szív- és a torok csakrát. Támogatja a szeretetteljes kommunikációt. Utat enged a megérzéseknek. Szétoszlatja a negatív energiákat és az idegrendszeren belüli blokkokat.

Oldja az izomgörcsöket. Menstruációs görcsök idején is számíthatunk a kő természetes segítség nyújtására, mivel a köldökcsakra környéki fájdalmak enyhítésére is alkalmas.


AMETISZT

(bíbortól a levendula színig)

Rendkívül hatékony és védelmező kő; a stressz enyhítésére, a hangulatváltozások kiegyensúlyozására, az álmatlanság kezelésére és a fájdalom csökkentésére. Véd az asztrális támadás ellen és az energiát szeretetté alakítja. Természetes nyugtató, blokkolja a negatív környezeti energiákat. Erős tisztító és gyógyító képességei vannak. Tudattisztító, józanító hatással van a mértéktelenségre és a káros szenvedélyekre. Jó útra tereli az embert, támogatja a megfontoltságot.

Attól függően, hogy mire van szüksége, nyugtatja vagy serkenti az agyat. Nyugtatja a vívódót. Segít, hogy kevésbé legyünk szétszórtak és hogy tisztában legyünk a képességeinkkel. Megkönnyíti a döntéshozatalt. Megszünteti az agy hiperaktivitása okozta álmatlanságot és véd az ismétlődő rémálmok ellen. Fokozza az emlékező képességet, fejleszti az eltökéltséget és elősegíti, hogy emlékezzünk és megértsük álmainkat.

Az ametiszt egyensúlyt teremt mindenben. Fejleszti az érzelmi kiegyensúlyozottságot, elűzi a haragot, a dühöt, a félelmet és az aggódást. Enyhíti a szomorúságot és a bánatot. Fejleszti az önzetlenséget. Működésbe hozza a megérzést. A béke köve, kibékít önmagunkkal. Segíti a meditációt.

Serkenti a hormon képződést. Erősíti a tisztító és kiválasztó szerveket, valamint az immunrendszert. Enyhíti a fejfájást és oldja a feszültséget. Gyógyítja a tüdő és bőrbetegségeket. Megszünteti az álmatlanságot és nyugodt alvást biztosít. Tisztítja az aurát, átalakítja a negatív energiát.


ANGELIT

(kék és fehér, néhol vörössel pöttyözött)

A tudat egyik köve. A békét és a testvériséget jelképezi. Elmélyíti a ráhangolódást, erősíti az érzékelést. Védelmet biztosít a környezet és a test számára is.

A kreativitás, a belső vezetés, a hit és az asztrális utazás köveként tartják számon. Hasznos a pajzsmirigy kezelésére, a súly csökkentésére és a fejfájás enyhítésére. 

Az angelit támogatást nyújt ahhoz, hogy megmondjuk a véleményünket. Segít abban, hogy elfogadóbbak legyünk, főleg azzal szemben, amin úgysem tudunk változtatni. Csillapítja a pszichológiai fájdalmat és semlegesíti a kegyetlenséget.

Megkönnyíti az asztrológiai és matematikai összefüggések megértését. Lehetővé teszi az agy telepatikus kapcsolattartását.

Az angelit csupa könyörület. A fájdalmat és a rendellenességet gyógyítja. A békesség és a nyugodtság érzését biztosítja. Segít kapcsolatba kerülni az egyetemes tudással és növeli a tudatot. Megkönnyíti az újjászületés folyamatát és gyorsítja a gyógyulást.

Lábfejen alkalmazva oldja a meridiánok és az energiaáramlás blokkjait. Csillapítja a gyulladás, egyensúlyba hozza a pajzsmirigyet. Helyreállítja a szövetek és a véredények állapotát, egyensúlyt teremt a test folyadék áramlásában. Segít az optimális testsúly kialakításában és megőrzésében.


APATIT

(sárga, zöld, szürke, kék, fehér, bíbor, barna, vöröses barna, lila)

Folyamatokat elindító tulajdonságokkal rendelkezik. A megnyilatkozások köve. Minden szinten segíti a kommunikációt és az önkifejezést.

A kommunikáció és a nyilvános beszéd köve. Úgy gondolják, hogy segít a torok rendellenességeinek és betegségeinek gyógyításában.

Növeli az eltökéltséget, nyitottságra ösztönöz. Megszünteti a tartózkodást és az elhidegülést. Serkenti a kreativitást és az értelme, elsimítja a zűrzavart. Enyhíti a szomorúságot, a búskomorságot és a haragot. Mérsékli az ingerlékenységet, ellensúlyozza az érzelmi kimerültséget.

Gyógyítja a csontokat, jótékonyan hat a porcokra, csontokra, fogakra. Enyhíti az ízületi gyulladást. Elfojtja az éhségérzetet és egészséges táplálkozásra sarkall. Csillapítja a hiperaktivitást.

Kék apatit: Megkönnyíti a nyilvánosság előtti beszédet, elősegíti a kommunikációt, jótékonyan hat a szívre és az érzelmi rendellenességekre.

Zöld apatit: A bőség, a nyugalom és az újjáélesztés köve. Együttműködik a szívcsakrával, megtisztítja és összehangolja a csakrákat.

Sárga apatit: Gondoskodik a szervezet tisztaságáról. Eltávolítja a megrekedt energiát. Jótékonyan hat a krónikus fáradtságra, a búskomorságra és a depresszióra.


ARAGONIT

(fehér, sárga, aranyzöld, kék, barna)

Egyensúlyban tartja és földeli a fizikai energiákat. Türelemre és elfogadásra tanít. Ellensúlyozza a túlérzékenységet. Fokozzák a fegyelmet és a megbízhatóságot. Gyakorlatiasabbá teszi az életszemléletet.

Az igazság, a megértés és az ápolás köve. Növeli az energiát és az önbizalmat, és enyhíti a szorongást.

Segít az éppen elvégzendő feladatra összpontosítani figyelmünket. Gondolkodásmódunkat rugalmassá és megértővé teszi. Felfedi a problémák és a helyzetek okait.

Az aragonit elűzi a haragot és az érzelmi stresszt, erőt és támogatást biztosít. Nyugtat és kiegyensúlyoz, helyreállítja a harmóniát, a fizikai testet energiával tölti fel.

Lehetővé teszi, hogy kényelmesen és jól érezzük magunkat a saját testünkben. Stabilizál, amely a testen belül földel és teremt egyensúlyt. Felmelegíti a végtagokat azzal, hogy a testen keresztül energiával látja el őket. Jótékonyan hat a megfázásra. Gyógyítja a csontokat, helyreállítja a porcokat és enyhíti a fájdalmat.


AVENTURIN

(zöld, kék, vörös, barna/sárga, rózsaszín)

Az életben való boldogulás köve. Feszültségmentesíti és kedvezőre fordítja a negatív helyzeteket.

Megerősíti a vezetői képességeket és a döntéshozatalt. Erősíti a könyörületet és az empátiát. Stabilizálja a lelki állapotot, serkenti a felfogóképességet és fokozza a kreativitást. Csillapítja a haragot és az ingerültséget. Elősegíti a fájó érzelmek gyógyulását.

Fokozza a teljes harmónia érzését. Egyensúlyba hozza a férfi- és női energiát és elősegíti a szív regenerációját. Véd az "energiavámpírok" ellen.

Hasznára van a kötőszövetnek és az idegrendszernek. Egyensúlyban tartja a vérnyomást, csökkenti a koleszterin szintet. Gyulladáscsökkentő hatása van, gyógyítja a bőrproblémákat, csillapítja az allergiás tüneteket és a migrénes fejfájást.

Kék aventurin: hatékony szellemi gyógyító

Zöld aventurin: vigaszt nyújt, védi és gyógyítja a szívet.

Rózsaszín aventurin: a jó közérzet, a nyugalom és az egyensúly köve. Ösztönzi a kreativitást, feltölti az életvágyat, segíti az élet ünneplését, és lehetővé teszi, hogy kegyesen kezeljük a nehéz helyzeteket.

Vörös aventurin: az önbizalom, az útmutatás és az életerő köve. Elősegíti a bűntudat megszabadulását, az ego eltávolítását, valamint az endokrin, immun- és mozgásszervi rendszerek működését.

Sárga aventurin: a kreativitás és az egyensúly köve. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, segít a migrénben, az allergiában és az arcüreg-problémákban, és lehetővé teszi a bánat és a szenvedés felszabadulását.


AZURIT

(mélykék)

Magasabb szintre emeli a tudatot és nagyobb irányítást biztosít a spirituális világ felfedezésében. Gyógyító hatása erőteljes, megkönnyíti annak a megértését, hogy az elme és az érzelmek milyen mértékben befolyásolják a testi egészséget.

A pszichés tudatosság és készségek, az intuíció, a meditáció és az energiaáramlás köve. Fokozza a kreativitást és inspirációt ad.

Világossá teszi a véleményt, új távlatokat nyit és kiszélesíti a gondolkodásmódot. Oldja a kommunikációs blokkokat, serkenti az emlékezetet. Az ismeretlen megismerésére ösztönöz.

Eloszlatja a stresszt, az aggódást, a bánatot és a szomorúságot, derűsebbé teszi az érzelmeket. Megnyugtatja az idegeskedőt és bátorítja a tartózkodót.

Jótékonyan hat a torok problémákra és az ízületi gyulladásra. Segíti az embrió fejlődését a méhben. Szellemi gyógyító és stresszoldó.


BAMBUSZ

(barna, sokszor színezik)

A hosszú élet, az újrakezdés és az egészség szimbóluma.

A világ leggyorsabban fejlődő növénye. Az életben a harmóniát és az egyensúlyt képviseli. A keleti kultúrákban a jó szerencse szimbóluma.


BERILL

(rózsaszín, aranyszínű, sárga, zöld, fehér, kék)

A berill megtanít arra, hogy csak azt tegyük meg, amit valóban szükséges. Segít megbirkózni a stresszel teli élettel és a felesleges terhekkel. A tisztaságot jelképezi.

A védelem, a kreativitás és az életerő köve. A máj- és szembetegségek kezelésére szolgál, elősegíti a szürkehályog és a lepra gyógyulását, és csillapítja az asztmát.

Fokozza a bátorságot, oldja a stresszt és megnyugtatja az elmét. Hozzájárul a pozitív szemléletmód kialakulásához. Csökkenti az aggódást.

Morganit (rózsaszín berill): vonzza és életben tartja a szerelmet. Szeretettel hatja át a gondolatainkat és cselekedeteinket. Csillapítja a stresszt az életünkben, jótékonyan hat az idegrendszerre. Tudatosítja bennünk a lélek eddig elhanyagolt szükségleteit. A nyugalom, az öröm és a belső erő köve. Elősegíti az új vállalkozások fejlődését és ösztönzi a méltányos bánásmódot az üzleti ügyletekben.

Bixbit (vörös berill): megnyitja és energiával tölti fel az alap csakrákat.

Kék berill: Az egyensúly, az együttérzés és a bátorság köve. Optimizmust hoz, segít a méregtelenítésben és eltávolítja a zavaró tényezőket.

Zöld berill: A pozitivitás, a remény és az isteni szeretet köve. Családi békét hoz, gyógyítja a szívkárosodást és segíti az információk felszívódását.


BOROSTYÁN

(aranybarna vagy -sárga, mesterségesen színezik zöldre is)

Valójában nem kristály, hanem fagyanta, amely megszilárdult és megkövült. Szoros a kapcsolata a földdel és a magasabb rendű energiák számára földelést biztosít.

Erőteljes gyógyító és tisztító: kivonja a rendellenességet a testből. Tisztítja a környezetet és a csakrákat. Elnyeli a negatív energiákat és átalakítja pozitív erőkké, amelyek serkentik a szervezet öngyógyítását.

Hatékony védelmező. Stabilitást hoz az életbe, hajtóerőt biztosít a terveink eléréséhez. Segít semlegesíteni a depresszióra való hajlamot.

A borostyán betegségeket von ki a szervezetből, gyógyítja és tisztítja az embert. Hatásos a torok betegségeinek, köztük a golyva kezelésére, a nyálkahártya erősítésére és az ízületi fájdalmak enyhítésére.

Serkenti az elmét, előmozdítja a pozitív gondolkodásmódot. Egyensúlyt teremt, türelmessé tesz. Békességet teremt bennünk és erősíti az önbizalmat. Fejleszti az önzetlenséget, a bölcsességet.

Fizikai szinten életerővel itatja át a testet. Segít, hogy a szervezet visszanyerje az egyensúlyát és önmagát gyógyítsa. Csillapítja a stresszt.