A mala története

2021.07.29

A Mala több, mint egy nyaklánc. A Mala gyöngyök segítenek abban, hogy megtaláld a test, a lélek és az elme nyugalmát. A mindennapi életben a Malát emlékeztetőként viseljük, érintése segít megnyugtatni az elmét a mindennapi megpróbáltatások során.

A Mala Buddhista imafüzér, a meditáció gyakorlásánál használatos számláló eszköz. Elődje a különböző kultúrákban fellehető rózsafüzéreknek.

A lelki gyakorlatok során használják, ahol a mantrák, különleges szó formulák, imádságok ismételgetésére, számolására szolgál.

A lelki gyakorlatok fő célja, hogy önmagát megismerhesse a lélek, békében szeretetben éljen önmagával, a környezetével, külső-belső világával vagy akár gyógyuljon.

A Mala általában 108 gyöngyből és egy végső, nagyobb úgynevezett guruszemből áll. A rajtuk található szemek száma a 9-es szám többszöröse. Ez a szám képviseli a teljességet. Vannak olyan Malák, melyek szem számai 3-mal oszthatók. Ez szintén az teljességet-egységet jelentik a kultúrákban (pl. Szentháromság, a Keresztényeknél: Atya/ Fiú / Szentlélek. A Buddhizmusban Buddha / Dharma-tan / Szangha- gyakorló közösség. A Hinduizmusban a három istenséget Brahma / Visnu / Siva). Vagy utalhat a 3as szám a múlt / jelen / jövő lényegére is.

A 108 számnak szintén jelentősége van. A Buddhizmusban 108 Klésat tartanak számon, a tudat 108 szennyeződését mutatja, ami gátolja a megvilágosodást. 109. szem a Guru szem jelképezi a Mestert a Malában és a megvilágosodást, a 108 szemen keresztül pedig alkalmunk van megszabadulni ezektől a tudati szennyeződésektől. A Mala Guru szemet nem szabad átlépni ez jelképezi a mester felé az alázatot, a hitet benne és a tanításokban, illetve a rezgését is, hiszen nagy segítséget nyújt a megvilágosodáshoz vezető úton. Ha elértük a fő Guruszemet, akkor visszafele ismét mantrázhatunk a Malával ez a körforgást jelképezi. A léleknek mindent meg kell tapasztalnia.

A következő számítás eredménye is 108; 6x3x2x3, melyben

  • a 6-os az emberi érzékeket (gondolkodás, ízlelés, érintés, hallás, szaglás, látás)-,
  • a 3-as a három időt (múlt, jelen, jövő)-,
  • a 2-es a szív, az elme és a szándék állapotát (tiszta vagy tisztátalan)-,
  • az utolsó 3-as pedig tudatunk három "szennyeződésére" utal (vágyakozás, gyűlölet, tudatlanság).

Nem csak 108 szemekből álló Malák vannak, hanem akár 18, 21, 27, 54 +Guruszemet is tartalmazhatnak.

A Mala azért is fontos, hogy energetizáljon. A fejlődéshez, elengedéshez, feldolgozáshoz, gyógyuláshoz rezgésre, energiára van szükség. Tisztítja, dolgozik a karmán, szívja magába a blokkokat, nehézségeket, betegségeket, stb.

Ha tulajdonosa megoldotta az adott Malán lévő problémakört, akkor azt a Mala magába szívja és elszakad. Sokan sokféleképp cselekszenek ezután, valaki újra fűzeti, mi ezt nem ajánljuk, hiszen nem kellene visszavenni azt az adott problémát/problémákat, amiket kiszedett a Mala! Ezért lehetőleg, ha elszakadt, akkor össze kell gyűjteni egy szatyorba, tasakba vagy kis zsákba és a szakadt Malát és a szemeit eltenni egy dobozba vagy bedobni egy folyóba.

A lehető legjobb dolog, ami a kővel történik, hogy dolgozik, segít a problémákon, nehézségeken és végül megszabadít tőle.

A Malákat nem csak Buddhisták hordják, bárki viselheti. Nem véletlen, hogy megtetszik egy adott kőből/ kő összeállításból álló Mala, hiszen az adott ásványkő oldja az éppen aktuális külső-belső világ történéseit, vagy akár segíti az egészséges, szeretetteljes, boldog állapotok elérését, megtartását.