A mala használata

2021.07.29

A Mala tradicionálisan a meditáció gyakorlásánál használatos eszköz. A mantrákkal rezgést idéznek elő, amelyek gyógyítólag hatnak testileg és lelkileg. A Mala magába szívja a negatív karmát, ez által megtisztultunk. A mantra ismételgetésével 1 pontra összpontosítja a figyelmet és az érzékeket, ezáltal edzi a tudatot.

A különféle ásvány, drágakő és féldrágakő Malákat különféle célokra használják. 

Vannak, akik a nyakukban hordják, de akadnak olyanok is, akik a csuklójukra tekerve. Vannak, akik egy kis szütyőben tartják maguk mellett a zsebükben, táskájukban.

A Mala segíti a lelki felemelkedést és tisztaságot. Segít a tisztulásban, a testi-lelki,-szellemi betegségek gyógyulásában.

A Mala elvezet önmagunkhoz, segít felismerni tiszta lényünket.

Hagyományosan a meditáció során a bal hüvelykujjunkkal mozgatjuk a szemeket. Amikor a Buddha gyöngyhöz érünk, új kört kezdve, akkor megfordítjuk a Malát a másik irányba. Ez annak a jelképe, hogy a bódhiszattva mindig megfordul, mikor eléri a megvilágosodást és visszatér a feltételekhez kötött világba, hogy hasznára legyen minden lénynek a megvilágosodás felé vezetve őket.

A thankákon a Buddhák a Malát gyakran a jobb kezükben tartják, mert a jobb kéz az aktivitást, a módszereket képviseli.

A mantráról úgy vélik, hogy spirituális vagy mágikus erővel rendelkezik. Lehet egy szótag, szó vagy rövidebb mondat, ill. szavak sorozata, vallásos szöveg, fohász, varázsige, misztikus mondat, néha rövid költemény. Néhány mantrának szó szerinti jelentése van, míg másoknak nem.

A legismertebb mantraként használt szótag az om vagy aum, míg a legismertebb mantra a Buddhista mantra - Om mani padme hum - amely megtisztítja a szívüket a negatív érzelmektől.